Co všechno se dá v neziskovce udělat špatně a kdo za to pak může?

27. 5. 2021

​​​​​​​Znáte hlavní rizika fungování neziskových organizací z pohledu práva? Jaká je odpovědnost členů orgánů a zaměstnanců NNO podle občanského zákoníku? Jaká jsou rizika, když máte chyby ve stanovách a zakládacích listinách? Jaké jsou právní rozdíly mezi darem a sponzoringem? Co všechno se může pokazit při pořizování a užití fotografií a dalších autorských děl?

Nejen tyto informace se dozvíte na kurzu Špatná praxe v NNO s právníkem Mgr. Petrem Vítem. Kurz proběhne online 16. června.

Mgr. Petr Vít je absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Problematice neziskového sektoru se věnuje od roku 2005. Do té doby pracoval v komerční sféře v oblasti financí, účetnictví a auditu. Této činnosti se vedle svých aktivit v oboru práva věnuje doposud v pozici nezávislého konzultanta. Působí v orgánech několika právnických osob neziskového i komerčního charakteru. V současnosti poskytuje konzultační služby neziskovým organizacím a pracuje též jako právník pro Nadaci Neziskovky.cz a Asociaci veřejně prospěšných organizací ČR.

OBSAH KURZU:

  • úvod – právní postavení NNO a jejich orgánů,
  • rizika plynoucí z vnitřního uspořádání a fungování neziskovky – chyby ve stanovách a zakládacích listinách, rozdělení odpovědnosti mezi jednotlivé orgány,
  • stručně o problematice a rizicích účetnictví, daní a výkaznictví (úč. závěrky, výroční zprávy),
  • dary vs sponzoring – rozdíl často opomíjený, o to však v praxi nebezpečnější,
  • stručně o GDPR a souvisejících problémech,
  • co všechno se může pokazit při pořizování a užití fotografií a dalších autorských děl,
  • odpovědnost členů orgánů a zaměstnanců NNO podle občanského zákoníku,
  • trestněprávní odpovědnost,
  • odpovědi na dotazy.

Cílem kurzu je Vám ukázat, kde můžete udělat chyby a vysvětlit, zda a do jaké míry za ně odpovídají konkrétní osoby (členové orgánů, zaměstnanci).

Přihlásit na kurz se můžete ZDE.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace